در چند ماه گذشته، ویروس کرونا زندگی عادی افراد را مختل کرده و گروه های سنی مختلف را تحت الشعاع قرار داده است. در این میان، سالمندان، مبتلایان به بیماری های آسم، دیابت، فشار خون و بیماران قلبی، عروقی به دلیل این که سیستم ایمنی بدن آن ها ضعیف شده، بیش از سایرین در معرض خطر ابتلا به ویروس کرونا می باشند.
تغذیه در کرونا و مخصوصا زمانی که فردی این بیماری را گرفته اهمیت ویژه ای پیدا می کند، زیرا سوخت و ساز بدن بالا می رود و بدن به میزان کافی، جذب و دریافت ویتامین ندارد.
نشانه های ویروس کرونا شبیه علائم سرما خوردگی می باشد و با تب، سرفه های خشک، تنگی نفس و مشکلات تنفسی و بی اشتهایی همراه است.
در دورانی که همه جامعه با بیماری کرونا دست و پنجه نرم می کنند، تغذیه و مصرف انواع مختلف مواد غذایی بسیار مهم است.
گروه نان و غلات مانند برنج و ماکارونی، گروه سبزیجات و میوه ها، گروه لبنیات و حبوبات، تخم مرغ و گوشت حتما باید در سبد غذایی خانوار قرار بگیرد.
مهم ترین نکته ای که در پیشگیری از ابتلا به بیماری کرونا وجود دارد، افزایش سیستم ایمنی بدن می باشد.
افزایش سیستم ایمنی بدن به معنای افزایش تعداد سلول های بدن می باشد. بالا رفتن سن، منجر به کاهش عملکرد سیستم ایمنی و افزایش جذب عفونت ها و ویروس ها می شود.
سیستم ایمنی بدن را می توان با مصرف ویتامین ها مخصوصا ویتامین سی و ویتامین دی تقویت کرد.
انواع سبزیجات مانند سبزی خوردن، انواع کلم، گل کلم، گوجه فرنگی، انبه، لیمو و انواع مرکبات از منابع ویتامین سی هستند. هم چنین با مصرف ویتامین سی آهن، بهتر در بدن جذب می شود.
ماهی سالمون و ساردین، میگو، زرده تخم مرغ، قارچ، آب پرتقال، شیر گاو، غلات و جودوسر از مواد غذایی حاوی ویتامین دی می باشد. قرار گرفتن در معرض نور خورشید هم به جذب ویتامین دی کمک زیادی می کند.
ویتامین دی هم چنین در حفظ سلامت استخوان و دندان ها، حفظ سلامت مغز و سیستم عصبی، حفظ سلامتی قلب و عروق، تنظیم سطح انسولین خون و کنترل دیابت نقش مهمی ایفا می کند.
از آن جایی که ویتامین دی، یک ویتامین محلول در چربی است، بهتر است با غذاهای چرب مصرف شود تا جذب حداکثر را داشته باشد.
نکته دیگری که در دوران کرونا باید مورد توجه قرار دهیم، مصرف مایعات به مقدار کافی می باشد. مصرف روزانه 6 تا 8 لیوان آب آشامیدنی سالم توصیه شده است. آب میوه، شیر و دوغ از انواع دیگر نوشیدنی ها می باشند که
به دفع سموم بدن و تقویت ایمنی بدن کمک می کنند.
بهتر است از مصرف غذاهای پر چرب و شور، کنسروها و سوسیس و کالباس و انواع تنقلات شور خودداری شود، زیرا موجب تحریک سیستم ایمنی بدن می شود و در دستگاه ایمنی بدن از جمله مجرای تنفسی، تورم و التهاب ایجاد می کند.
افرادی که بیماری تنفسی دارند باید به طور مرتب کربوهیدرات ها مانند برنج، نان سبوسدار، ماکارونی و میوه و سبزی مصرف کنند تا انرژی آن ها تامین گردد و برخی مواد مغذی را دریافت نمایند.
افراد بیمار، نیاز بیشتری به مواد پروتئینی مانند گوشت قرمز، مرغ و ماهی دارند و باید روزانه، مصرف پروتئین داشته باشند. انواع لبنیات مانند شیر، پنیر، ماست و کشک هم باید در رژیم غذایی افراد بیمار قرار بگیرد.
ویتامین آ، آهن بدن را ذخیره می کند و کمبود آن سیستم ایمنی بدن را ضعیف می کند و منجر به کم خونی می شود. جگر، قلوه، شیر، کره، زرده تخم مرغ، لبنیات پر چرب، میوه های رنگی مانند موز، طالبی، انگور، زردآلو، کاهو و هویج سرشار از ویتامین آ هستند.
ویتامین ای، علاوه بر تقویت سیستم ایمنی بدن باعث افزایش فعالیت آنتی اکسیدان ها می شود و در انواع آجیل ها مانند بادام و فندق، انواع روغن های مایع مانند آفتابگردان و ذرت، سویا و سیب زمینی یافت می شود.
ویتامین های گروه ب، به بهبود متابولیسم و سوخت و ساز بدن کمک می کند. به خصوص زمانی که بیمار تب دارد، نیاز او به مصرف ویتامین های گروه ب افزایش می یابد.
با کمبود ویتامین ب 12 ،عفونت های ویروسی در بدن سریع تر پخش می شود و دوران بیماری، طولانی تر می شود. پروتئین های حیوانی مانند گوشت قرمز، تخم مرغ و لبنیات از منابع این ویتامین هستند.
کمبود روی هم، سیستم ایمنی بدن را تضعیف می کند. مواد غذایی مانند مرغ، ماهی، غلات کامل و حبوبات دارای این ویتامین می باشند.
در شرایط کنونی که هر کسی در معرض ابتلا به ویروس کرونا قرار دارد، بهتر است تا حد امکان از گرفتن رژیم های سخت غذایی برای کاهش وزن پرهیز شود. اما در صورتی که رژیم غذایی برای کنترل بیماری خاصی نظیر دیابت باشد، باید ادامه پیدا کند.
رژیم های غذایی شدید و غیر اصولی باعث کاهش قدرت بدنی، کاهش دریافت مواد مغذی مانند آهن و روی و در نتیجه، تضعیف سیستم ایمنی بدن می شود و بدن مقاومت کمتری در مقابل بیماری و ویروس خواهد داشت.
هم چنین در افرادی که سیستم ایمنی بدن آن ها ضعیف تر است، علائم بیماری زودتر و شدید تر بروز پیدا می کند.
خوب است بدانید، رژیم هایی که در آن ها فقط یک نوع ماده غذایی مانند شیر، میوه و یا تخم مرغ وجود دارد، جنبه علمی ندارند.
در دورانی که فرد، مبتلا به بیماری می شود اشتهای او کاهش می یابد و احتمال دارد به سوء تغذیه دچار شود و بدن، مواد مغذی لازم مانند پروتئین، انرژی و ریز مغذی ها را دریافت نکند. خوشبختانه، در دوران نقاهت، اشتهای بیمار باز می گردد و باید کمبود آب، ویتامین ها، انرژی و پروتئین جبران شود.
دریافت مواد غذایی متنوع و رعایت تعادل در مصرف آن ها موجب تقویت ایمنی بدن و تسریع در روند بهبودی می شود.
خوردن مواد قندی و شیرینی جات، اجازه نمی دهد سلول های سیستم ایمنی با باکتری ها مبارزه کنند که این اثر تا چند ساعت در بدن باقی می ماند.
مصرف میوه و سبزیجات را جایگزین مصرف شکلات،شیرینی و نوشیدنی های شیرین کنید.
مصرف مکمل های تغذیه ای در کودکان زیر دو سال، زنان باردار و شیرده، نوجوانان و سالمندان بلا مانع است و به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک می کند.
6 تا 8 ساعت خواب در شبانه روز، احتمال ابتلا به سرما خوردگی و دیگر عفونت ها را کاهش می دهد. نداشتن خواب کافی، موجب ترشح هورمون استرس و ایجاد التهاب در بدن می شود.
از طرف دیگر، ارگان های بدن تنها در خواب عمیق بازسازی و تنظیم می شوند.
نور آبی رنگ که از تلفن های همراه هوشمند و سایر دستگاه های الکترونیکی ساطع می شود، موجب اختلال در خواب و افزایش اضطراب می شود. چنین وسایلی را دو ساعت قبل از خواب خاموش کنید تا خواب راحتی در طول شب داشته باشید.
ورزش و حداقل 30 دقیقه پیاده روی در طول روز، عملکرد سیستم ایمنی بدن را افزایش می دهد و با تولید هورمون آدرنالین، موجب می شود احساس بهتری را تجربه کنیم.
تمرینات ورزشی در دراز مدت، گردش خون را افزایش می دهد و در نتیجه سلول های ایمنی را در مناطق مختلف بدن فعال می کند.
تحقیقات نشان می دهد که مصرف سیر تازه و سوپ مرغ در هنگام سرما خوردگی به بهبود سریع تر بیماری و تقویت سیستم ایمنی کمک بسیاری می کند.
حفظ آرامش و خونسردی موجب بهبود عملکرد سیستم ایمنی بدن می شود. همه افراد، استرس را در زندگی تجربه می کنند، اما اگر این احساس ادامه پیدا کند، مضرات زیادی خواهد داشت و بدن را در مقابل عوامل بیماری زا آسیب پذیر می کند. استرس، بدن را مستعد ابتلا به انواع عفونت ها می کند و تاثیر منفی بر سیستم ایمنی بدن می گذارد.
راهکارهای زیادی از جمله مدیتیشن و یوگا، ارتباط با دیگران، ورزش کردن و گردش در طبیعت برای کنترل استرس و رهایی از انرژی و احساسات منفی وجود دارد.
معاشرت و بودن در جمع های دوستانه، نقش مهمی در ارتقای سلامت فرد دارد. پژوهش ها نشان می دهد افرادی که ارتباطات اجتماعی قوی تری دارند و واکسن آنفولانزا را دریافت کرده اند در مقایسه با افراد تنها سیستم ایمنی بهتری دارند.
خنده و شادی، دشمن اضطراب و استرس است و سیستم ایمنی بدن را تقویت می کند. برای این که از فواید خنده بهره ببرید، هر روز وقتی از خواب بیدار می شوید 15 تا 20 دقیقه بخندید.
هم چنین، شرکت در یک مراسم شادی آور و یا دیدن یک فیلم کمدی، تاثیر مثبتی روی تقویت سیستم ایمنی خواهد داشت.
زندگی پرمشغله امروز، باعث شده افراد کمتر به مراقبت از خود، خواب کافی و تغذیه سالم توجه نشان دهند در صورتی که رعایت همین مسائل ساده باعث پیشگیری از ابتلا به بیماری های زیادی خواهد شد.
دست و پای سرد، منجر به کاهش خون رسانی به مناطق مختلف بدن می شود که نشان دهنده تضعیف سیستم ایمنی بدن می باشد.
ایمنی بدن تا حد زیادی به دستگاه گوارش، مرتبط است. اگر احساس حالت تهوع و یا بی اشتهایی کردید، احتمالا سیستم ایمنی شما دچار مشکل شده است.
درد های عضلانی، خستگی مزمن و عفونت های مکرر می تواند از علائم کاهش ایمنی بدن باشد.
منبع: گل افشان آرایش